fredag 23 januari 2015

Ännu ett kallt dygn. Den här gången med drift hela dygnet och toppning med el-spets.

I går hade vi en medeltemp på -27C, kallast var -28 och varmast var -22 (allt enligt ThermIQ loggen). Det gjorde att maskinen jobbade konstant hela dygnet och behövde hjälp av el-patronerna lite då och då (ganska ofta faktiskt).

Jag tror att jag fick svar på de sista frågorna angående hur den jobbar med elen (inlägget nedan är uppdaterat) och vad som händer med HGW när det är kallt (för kallt).

Uttalandet "Varmvatten på köpet" går nog att diskutera. Under den röda fyrkanten finns en sådan körning (HGW), den har där tillverkat "gratis varmvatten" med el-patronen igång 3kW * ~3,5 timmar (från 19:00 till 22:40). Nu är det väldigt svårt att svara på om det är ekonomiskt eller inte, pumpen använder som synes el för värmen också. Om den hade gjort en "vanlig" varmvatten körning, så hade integralen förmodligen hunnit sjunka ganska mycket och den hade förmodligen varit tvungen att återhämta värmen med el-patronerna också.
Kurvan högst upp är tempen i varmvattentankens topp. Under HGW körningen stiger tempen ganska fort från 48C till 58C (kl 19:00 till 20:30). Att sedan höja tempen från 58C till 60C tar en halv evighet och den blir klar kl 23:12.
Den höjer alltså tempen med 10C på 1,5h. Efter det tar det nästan 3h att höja 2C till (jag vill att den ska sluta göra varmvatten när det blir 55C-58C). Problemet med den här loggen är att den visar topp-givaren och maskinen styr på botten-givaren, jag har ingen aning om vad som hänt på den givaren.

Nä nu åter till jobbet.